Epizody: Street food w Stambule – pilaw

Pilaw to jeden z klasyków jeśli chodzi o Turcję i w ogóle kuchnie wschodnie. Bardzo proste i sycące danie, które dostać można praktycznie wszędzie.

Pilaw to po prostu ryż z kurczakiem. W Turcji miałem możliwość zjedzenia go w typowym lokalnym stylu, w niewielkim barze, w którym serwowano tylko i wyłącznie to danie. Nauczyłem się też jak poprawnie jeść pilaw, a nie było to dla mnie takie oczywiste.

Turcja / Stambuł / Tradycyjna potrawa pilav

Najpierw posypuje się całość pieprzem, a następnie dodaje się te zielone papryczki – wedle uznania. Są dość pikantne, te bardziej zielone są mniej ostre, te żółte są bardziej soczyste i ostrzejsze. Papryczki dodaje się dowolnie, ile kto ma ochotę. Ja zjadłem ich może z 10 do mojej ogromnej porcji.

Turcja / Stambuł / Typowy bar z pilav

Lubię jeść w takich lokalnych miejscach, bo mogę doświadczyć autentycznej kuchni, smaków, wrażeń i zobaczyć jak wygląda prawdziwe życie, a nie takie przygotowane pod turystów. Oprócz mnie byli tam tylko mieszkańcy pobliskich domów bądź pracownicy warsztatów samochodowych, które zlokalizowane są nieopodal.

Turcja / Stambuł / Ajran – napój jogurtowy, to klasyczny dodatek

Koszt zestawu pilaw z ajranem to tylko 10 lir (6,50 PLN). Porcja jest tak duża, że ledwo zjadłem. W miejsce, w którym jadłem raczej nie dotrzecie, bo to dzielnica Maslak, dość daleko od turystycznych lokalizacji. Zabrali mnie tam koledzy z firmy, którzy wiedzą, że uwielbiam takie autentyczne miejsca.

Turcja / Stambuł / Maslak Pilavcisi

Niemniej sami też możecie poszukać podobnych barów tam gdzie akurat będziecie. Niezawodnym sposobem wybrania sprawdzonego miejsca jest kierowanie się tam gdzie jest dużo lokalsów. Zawsze tak robię i zawsze ta metoda się sprawdza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *